fredag 20 juli 2012

Kloster i Vadstena


Resturant Munklostret finns i en klosterbyggnad från 1300 talet. Heliga Birgitta grundade detta kloster 1384. Jag läste att det är munkarnas sovceller som resurangen ligger i. Men här fanns även nunnor.


Gustav Vasa stängde klosteret i mitten av 1500-talet och de började användas som ett "Krigsmanshus". De tog hand om invalidiserade soldater. Det fanns mycket spets och knyppling i Vadstena och förklaringen är till en del att spetsknyppling utfördes som en extra inkomst här av de krigsskadade så traditionen av att knyppla finns långt tillbaka i tiden.
1783 övergick man från att vara ett sorts sjukhus till fängelse. sedan har de åter brukats som sjukhus."Vadstena Hospital".
Säga vad man vill men det har varit en användbar byggnad!År 1734 transporterades kvarlevorna av ST:Birgitta från Rom till Sverige.


En vacker minnesten med texten "Här vila gratialister från vadstena krigsmanshus samt karoliner hemförda från Poltava ". Var tvungen att slå upp ordet gratialister vilket betyder ungefär - soldat som troget tjänat sitt land.Så här såg det ut en gång i tiden. Vilket arbete man la ner i planering av allt. Inget lämnades till slumpen. 1954 fick Birgittastiftelsen dispositionsrätt över klosterområdet (men inte över Vadstena klosterkyrka).

1 kommentar:

  1. Det ser ut som att gubben får några ideer
    nu hur han ska renovera lite nu.

    SvaraRadera